Mi hoćemo, znamo i možemo

[singlepic id=34 w=320 h=240 float=center]

Elektroprivreda Srbije pojavila se na sajmu energetike sa nekoliko značajnih programa. Potpisan je protokol o saradnji sa kompanijom WATTPIC, čime su stvoreni uslovi za korišćenje solarne enregije u Srbiji, a predstavljena je i Zelena knjiga EPS-a, koja predviđa ulaganja od 1,2 milijardi evra u zaštitu životne sredine do 2015. godine.

Kao generalni sponzor sajma, Elektroprivreda Srbije okupila je na svom štandu veliki broj poslovnih partnera kojima je predstavila svoja privredna društva, koja svojim radom utiču na životnu sredinu, a svojim programima i projektima značajno su smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Privredno društvo TENT je pred rešavanjem još jednog ekološkog problema. Pored zamene elektrofiltera, u toku je realizacija jednog velikog projekta nove tehnologije otpepeljavanja na deponijama, posao vredan 32 miliona evra koji će biti završen krajem oktobra i svečano pušten u rad. Na sajmu energetike predstavljeni su i programi revitalizacije elektrana.

[singlepic id=36 w=320 h=240 float=]

  • Privredno društvo hidroelektrana Đerdap naša najstarija hidroelektrana, predstavilo je svoju revitalizaciju, projekat vredan 160 miliona evra, a istovremeno su prema rečima direktora sektora za odnose sa javnošću Momčila Cebalovića predstavili svoje programe i koliko oni utiču na životnu sredinu i njihov doprinos povećanju podzemnih voda ali istovremeno i koliko novca ulažu da bi taj uticaj bio što manji.

    [singlepic id=37 w=200 h=150 float=left]

Drinsko Limske hidroelektrane su predstavile svoje najznačajnije investicione programe, pre svega revitalizacija hidroelektrane Bajina Bašta, projekat vredan 67 miliona evra, zatim hidroelektrane Međuvršje i Ovčar Banja.


[singlepic id=40 w=320 h=240 float=left]

[singlepic id=39 w=250 h=150 float=center]

[singlepic id=41 w=250 h=150 float=right]

  • Predstavili su se i proizvođači uglja,rudarski baseni Kolubara i Kostolac, oni su prema rečima Cebalovića predstavili svoje programe zaštite životne sredine, koliko je novca utrošeno i kako su realizovani projekti, dva velika transportna sistema, jedan u Kostolcu koji je nedavno pušten u pogon, a  za koji je obezbeđeno 62 miliona evra, i sistem koji treba u novembru da proradi i koji je vredan 77 miliona evra.

    [singlepic id=42 w=320 h=240 float=]

Elektroprivreda Srbije do 2015. godine u zaštitu životne sredine treba da uloži 1,2 milijarde evra i to je jedan od prioritetnih poslova u EPS-u, a deo novca od prodaje električne energije ići će u investicije vezane za zaštitu životne sredine. Trenutno je uloženo 120 miliona evra.

You may also like...