Ekološke akcije u okviru dana otvorenih dvorišta

Manifestacija pod nazivom ‘’Dani otvorenih dvorišta’’ ove godine je posvećena ekologiji. Prva akcija biće održana 20. aprila u Aranđelovcu, kada će biti uklonjene prve divlje deponije.

[singlepic id=154 w=300 h=202 float=center]

Pored izbora najuređenijeg dvorišta, manifestacija ‘’Dani otvorenih dvorišta’’, obogaćena je ove godine i brojnim ekološkim akcijama. Ova manifestacija dobila je regionalni značaj, a ovih dana obavljeno je anketiranje zainteresovanih građana koji će učestvovati u izboru najboljeg dvorišta.

[singlepic id=155 w=300 h=199 float=center]

  • Preko stotinak domaćinstava iz Šumadijskog okruga priključiće se akciji za izbor najboljeg dvorišta, a realizacijom ove akcije podići će se nivo ekološke svesti pa će – prema rečima Zorana Rajevića, načelnika Šumadijskog okruga sela izgledati lepše što će pomoći razvoju seoskog turizma. Zato očekujemo da će narednih godina sve veći broj seoskih domaćinstava uzeti učešće u akciji – ističe on.

Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za razvoj seoskog turizma, a pomoći će se i u rešavanju ekoloških problema na seoskom području. Na radnom sastanku u Šumadijskom okrugu dogovoreno je kako će se realizovati akcije vezane za uklanjanje divljih deponija.

  • Ovo je četvrta godina kako se održava manifestacija ’’Dani otvorenih dvorišta’’, pa smo odlučili da od ove godine ona postane regionalna gde će učešće uzeti pored grada Kragujevca i susedne opštine Knić, Rekovac, Rača, Aranđelovac, Batočina, Lapovo – ističe Dragica Atanasijadis, koordinatorka manifestacije. Preduslov za održavanje ovakve manifestacije jeste i ekološka akcija, gde su se uključila sva sela. Pored Gradske turističke organizacije Kragujevac, Grada Kragujevca u akciju čišćenja divljih deponijaučestvovaće meštani, škole, kao i lovci i ribolovci – dodavši da će svi oni pomoći u formiranju jedne čiste ekološke sredine na teritoriji Šumadije.

Ova akcija pomoći će ne samo uređenju sela i kulturi življenja već će kroz brojne tribine probuditi i ekološku svest kod meštana. Prva ekološka akcija biće održana 20. aprila u opštini Aranđelovac – selo Ranilovići, druga 21. aprila u  opštini Rekovac – selo Županjevac, 22 aprila u Lapovu održaće se tribina, 23 aprila opština Batočina – selo Badnjevac ili Kijevo i 24 aprila u Čumiću, Vlakči i Stragarima.

[nggallery id=17]

You may also like...