PETI SAJAM ETNO HRANE I PIĆA

štandovi sa sajmu hrane i pićaPod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u suorganizaciji Beogradskog sajma i Privredne komore Srbije, na Beogradskom sajmu će se od subote 27. do utorka 30. novembra održati 5. sajam etno hrane i pića. Sajam se organizuje pod sloganom UTEMELJENJE ROBNE MARKE ETNO PROIZVODA.

Na Sajmu etno hrane i pića učestvuje više od 200 proizvođača specijaliteta – proizvoda koji se proizvode za tržište po posebnim recepturama, najčešće tradicionalnim i u ograničenim količinama.

aranžman domaće hrane i specijaliteta

I ovogodišnji Sajam etno hrane i pića je prilika da se doprinese prepoznavanju tradicionalnih vrednosti u proizvodnji hrane, njihovoj afirmaciji, kao i ekonomskom napredovanju proizvođača i regiona naše zemlje koji ih neguju.

Svrha prestavljanja učesnika Sajma etno hrane i pića je pronalaženje potencijalnih kupaca, promocija nacionalnih specijaliteta i zaštita imena, receptura i geografskog porekla.

Domaći proizvodi iz ZasaviceSajam je namenjen prvenstveno poslovnim posetiocima – vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, šefovima kuhinja i nabavljačima hotela i trgovinskih lanaca radi upoznavanja sa asortimanom, ukusom i cenom specijaliteta koje mogu uvrstiti u sopstvenu ponudu. Pored susreta sa potencijalnim kupcima, Sajam je za učesnike i mesto susreta sa publikom i medijima radi sticanja saznanja o novim ukusima najčešće nastalim iz znanja pređašnjih generacija.

ETNO ansambl na sajmu hrane i pića

Izlagači na Sajmu etno hrane i pića učestvuju uglavnom na grupnim štandovima regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, gradova i opština. Tako ćemo videti izlagače iz sledećih regiona: Užice, Leskovac, Niš, Požarevac, Srem, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Pančevo, Kikinda, Beograd, Sombor, Novi Sad, Kruševac, Svrljig, Mali Iđoš. Na sajmu učestvuju i Zadružni Savezi Srbije i Vojvodine, Udruženja proizvođača lekovitog bilja, Zadruga dobrih domaćina sa svojim članovima i po jedan proizvođač iz Grčke i Bugarske. Na Sajmu se ove godine pojavljuje i nekoliko proizvođača opreme za etno prodavnice i restorane kao i poznati proizvođači: PKB korporacija, BIP, Fudlend i pojedinačni izlagači – proizvođači hrane i specijalizovani mediji.

Demonstracija starih zanata

Sajam etno hrane i pića ove godine je pored pažnje domaćih, privukao i inostrane kupce među kojima su i oni iz prekomorskih zemalja i okruženja. Među izloženim proizvodima mogu se pronaći: džemovi, slatka, kitnkez, ajvar, kolači, peciva, hleb, pite, suhomesnati proizvodi, razne vrste sireva, kajmak, vina, rakije, sokovi….

Prateći program 5. sajma etno hrane i pića ima stručni i revijalni deo: u stručnom delu će predavači iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, održati predavanja o obeležavanju evidencionim markicama vina sa geografskim poreklom i politici kvaliteta u poljoprivredno prehrambenom sektoru, a predavači iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine o postupku zaštite proizvoda oznakama geografskog porekla. Svoje iskustvo u „brendiranju“ proizvoda preneće predstavnici Udruženja „Futoški kupus“, a predstaviće se i mogućnosti upotrebe ćirilice u robnim markama i imenovanju proizvoda.

I ove godine će se kroz ocenjivanje proizvoda tražiti robna marka etno proizvoda razvrstavnih u 11 robnih grupa. Cilj ocenjivanja je prepoznavanje sadašnjih i budućih brendova iz oblasti hrane i pića. Svečanost dodele priznanja nagrađenima zakazana je za utorak, 30 novembar u 13 časova u etno dvorištu u hali 3.

Sajam će otvoriti dr Stojan Jevtić, podpredsednik Privredne komore Srbije.

Pored Privredne komore Srbije, ovogodišnju manifestaciju su kao sponzori pomogli i Privredna komora Beograda i Agrobanka.

You may also like...