Javna rasprava o Nacrtu zakona o energetici u Kragujevcu

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije u saradnji sa Regionalnim evro centrom za energetsku efikasnost u Kragujevcu, danas je na Mašinskom fakultetu održalo javnu raspravu o pripremljenom nacrtu Zakona o energetici. Svi propusti koji su uočeni u realizaciji dosadašnjeg Zakona biće korigovani.

javna-rasprava-na-masinskom-fakultetu

Nacrtom Zakona o energetici nastavlja se unapređenje i reforma energetskog sektora, usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije u oblasti energetike, kao i otklanjanje uočenih nedostataka u primeni važećeg Zakona o energetici. Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Nikole Rajakovića, novim Zakonom želi se jačanje tržišta, tehnička sigurnost i održivost sistema. Zato je potrebno harmonizovati naše zakonodavstvo sa pozitivnom evropskom regulativom.prof-dr-nikola-rajakovic

  • Novo u nacrtu Zakona o energetici je da ćemo imati berzu električne energije i da će građani kroz tržišnu utakmicu imati kvalitetni proizvod i to – kako kaže Rajaković, toplotnu i električnu energiju kao i ostale energente, po prihvatljivijim cenama. Naravno to nije moguće preko noći, ali je to put koji je trasiran i koji će narednih 7 godina obeležiti energetiku Srbije, i – kako kaže, investicije će krenuti u ovaj sektor.

Obnovljivi izvori su takođe u fokusu ovog Nacrta Zakona o energetici kao i energetska efikasnost, jer nemoguće je videti održivi razvoj bez ove jake komponente. Uredbe o podsticajnim cenama za obnovljive izvore su donete, već više od godinu dana, a Zakon samo utire put ka primeni obnovljivih izvora na još kvalitetniji način.

Nacrt novog zakona doveden je do stadijuma realne primenjivosti, a sve primedbe sa javnih rasprava biće sagledane i iskorišćene za njegovu korekciju.

prof-dr-milun-babic1

  • Jedan od predloga je da Ministarstvo određene nadležnosti poveri Regionalnim evro centrima za energetsku efikasnost kao i da se poboljša tekst koji definiše ulogu Agencije za energetsku efikasnost. Mi smo takođe predložili neke izmene osnovnog teksta zakona, da lokalne uprave dobiju značajnije uloge u razvoju energetike, a nadamo se da će na javnoj raspravi, koja će se naredne nedelje održati u Privrednoj komori Srbije i o tome govoriti – istakao je prof. dr Milun Babić, direktor Regionalnog evra centra za energetsku efikasnost Kragujevca.

Mnogi smatraju da je porastao nivo interesovanja prema oblastima koje do sada nisu bile prisutne u zakonu, poput berze tržišta električne energije, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, kao i pitanja u vezi sa prirodnim gasom, snabdevanjem, sigurnosti proizvodnje, odnosu prema kupcu i potrošaču.

Vladin Odbor za privredu i finansije na predlog Ministarstva rudarstva i energetike odredio je Program javne rasprave o Nacrtu zakona o energetici, koja će biti sprovedena do 10. februara.

Posle sprovođenja javne rasprave biće izvršena analiza i razmatranje dostavljenih predloga, primedbi i sugestija, nakon čega će se inovirani tekst zakona dostaviti na mišljenje nadležnim ministarstvima i Kancelariji za pridruživanje Evropskoj uniji. Konačni tekst Nacta zakona biće zatim dostavljen Vladi na razmatranje i utvrđivanje predloga.

Nacrt Zakona o energetici može se preuzeti sa sajta Ministarstva rudarstva i energetike www.mre.gov.rs

You may also like...