Projekti iz obnovljive energije i energetske efikasnosti

Skup pod nazivom “Investicioni projekti gradova Srbije iz oblasti obnovljive energije i enegretske efikasnosti“, koji je održan u Kragujevcu, okupio je predstavnike 23 opština u Srbiji koje imaju pripremljenu dokumentaciju za 43 projekta. Ukupna vrednost svih projekata je više od 150 miliona evra, a pojedinačno vrede od 70.000 do 90 miliona evra. Poslovni skup gradova i opština sa potencijanim investitorima – predstavnicima Evropske unije, međunarodnih investicionih fondova, inostranih i domaćih poslovnih asocijacija, ekonomskih atašea i diplomatskih predstavništava u Srbiji, otvorila je Verica Kalanović potpredsednik Vlade Srbije.

  • Neobnovljivi izvori u Srbiji su više nego skromni, a reč je o uglju, nafti i zemnom gasu, i ako se ne okrenemo drugim izvorima energije kao zemlja ćemo doći u situaciju da ćemo morati da kupujemo daleko veću količinu energije za svakodnevno potrebe nego što je to danas – izjavila je danas potpredsednica vlade Srbije Verica Kalanović, otvarajući u Kragujevcu prvi investicioni skup u Srbiji o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti. Srbija će morati da uvozi znatno veću količinu energenata za dnevne potrebe ukoliko se ne okrene alternativnim izvorima – rekla je ona.

Srbija ima značajne potencijale kada je reč o obnovljivim izvorima energije, a radi se o vetru, solarnoj energiji, geotermalnim izvorima, biomasi, hidropotencijalima i ona je na značajno višem mestu kada je reč o obnovljivim izvorima energije u odnosu na neobnovljive. Vlada Srbije je 2011. proglasila godinom energetske efikasnosti, i Vlada Srbije će subvencionisati kilovat čas stvoren iz obnovljivog izvora energije.

Predsednica Upravnog odbora Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF) Jovanka Arsić-Karišić rekla je, da svi gradovi imaju mogućnost prezentacije svojih projekata, u direktnom razgovoru sa potencijalnim investitorima. Prema njenim rečima, na skupu će zvanično biti predstavljeno sedam projekata i to iz Apatina, Beograda, Čačka, Kikinde, Kragujevca, Niša i Zrenjanina. Ostali projekti investitorima biće predstavljeni u neformalnim razgovorima i susretima.

Jovanka Arsić-Karišić je dodala da su projekti iz svih oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao što su mini hidroelektrane, rasvete, geotermalni izvori, i njihova realizacija zavisi od interesovanja investitora da pruže podršku.

  • Cilj skupa je da se na jednom mestu okupe predstavnici gradova, opština i lokalne samouprave, koji imaju projekte iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, ali i investitori i banke – kazala je ona.

Prema njenim rečima, cilj Srbije je da do 2020. Godine, u skladu sa Evropskim direktivama, udvostruči proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da poveća energetsku efikasnost.

Jednovnevni Investicioni skup o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti organizovao je CEDEF u saradnji sa srpskom agencijom SIEPA i gradskom upravom Kragujevca.

 

You may also like...