Članovi CEOOR-a u specijalnom rezervatu prirode Zasavici

Centar za ekološko obrazovanje iz Kragujevca organizovao je za svoje članove studijsko putovanje do specijalnog rezervata prirode Zasavica. Kragujevački srednjoškolci su, zahvaljujući ovom projektu, mogli da se upoznaju sa florom i faunom Srbije.

[singlepic id=759 w=550 h=229 float=center]

Mnogim, do sada otkrivenim retkim biljnim i životinjskim vrstama, Zasavica je jedno od malobrojnih ili čak poslednjih staništa. Zasavica je prirodna učionica gde se na malom prostoru mogu pratiti razni prirodni procesi, ali isto tako i videti rezultati miliona godina evolucije. Kragujevački srednjoškolci, članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, mogli su da se na studijskom putovanju upoznaju sa florom i faunom Srbije.

[singlepic id=793 w=175 h=132 float=left] [singlepic id=778 w=175 h=132 float=left] [singlepic id=791 w=175 h=132 float=left]

To je bila prilika kako kažu da vide i neke zaštićene vrste životinja, koje do sada nisu imali prilike da vide, a i da dopune svoja znanja stečena na seminarima posvećenim biodiverzitetu flore i faune.

Zasavica je oaza za oko 700 vrsta biljaka, 187 vrsta ptica, 24 vrste riba, a isto toliko i vodozemaca i gmizavaca. Već 14 godina se radi istraživanje biodiverziteta ovog područja, tačnije prati se kompletno živi svet. Zasavica je jedno od poslednjih staništa jedne ribe i biljke, a radi se o ribi umbra krameri koja je jedini predstavnik u Evropi.

  • Tu je i biljka koju sam našao 2005 godine a to je aldrovanda, koja je jedino opstala još u Zasavici. Radi se o biljci mesožderki koja hvata sitne male životinjice i tako sebi obezbeđuje hranu – ističe Mihajlo Stanković stručni saradnik istraživač u Zasavici. Tu su i druge vrste kao što su močvarna kopriva, testerica.

Ovaj prirodni rezervat je jedan od najčuvenijih centara za očuvanje genetskih resursa životinja u Srbiji.

[singlepic id=760 w=175 h=132 float=left] [singlepic id=784 w=175 h=132 float=left] [singlepic id=761 w=175 h=132 float=left]

  • Mi ovde držimo naše autohtone rase kao što su mangulica, podolsko govedo i balkanski magarac. U našem malom zološkom vrtu imamo i ostale životinje koje čuvaju drugi čuvari u Srbiji kao što su balkanska koza, sremska cigaja, brdski konj, domaći bivo…To su životinje koje se u Srbiji čuvaju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede – objašnjava Slobodan Simić, upravnik SRP ”Zasavica”. Ono što je važno mi ovde imamo pašnjak od 300 ha koji je osnova razvoja ovih genetičkih resursa i uspeli smo u ovih 15 godina da ih sačuvamo od nestajanja.

Poseta Zasavici bila je ujedno i priprema za predavanja koja će Centar za ekološko obrazovanje održati u septembru na jezeru Šumarice i u Botaničkoj bašti u Kragujevcu. Inače, ovaj projekat već drugu godinu finansijski podržava Ambasada Republike Finske.

[nggallery id=47]

 

You may also like...