Globalni foto-konkurs

Srbija će ove godine, u periodu od 15. juna do 15 jula, po prvi put učestvovati u velikom svetskom “Wiki Loves Earth (Viki voli Zemlju)” foto-konkursu, organizovanom od strane pokreta Vikimedije. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti, kao što je fotografija, odabraće 10 najboljih autorskih fotografija prirodnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom.

Swallow_flying_drinking

Nakon uspešnog organizovanja Wiki Loves Monuments (Viki voli spomenike), koji je prikupio oko milion fotografija i postavio tri Ginisova rekorda, Vikimedija širi svoje delovanje i na očuvanje prirodnih lepota kroz fotografisanje i dokumentovanje istih u novom projektu Wiki Loves Earth (Viki Voli Zemlju).

Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu prirodnih dobara, kojih u našoj zemlji trenutno ima preko 450 zavedenih. Najuspešniji takmičari će osvojiti vredne nagrade, a njihove fotografije biće izložene na posebnoj izložbi. Selekciju i odabir najboljih fotografija vršiće tročlani žiri.

Ivan Matejić, jedan od organizatora takmičenja i dugogodišnji volonter Vikimedije Srbije ističe da je stanje sa fotografijama na Vikimedijinoj multimedijalnoj ostavi vrlo šareno. “Imamo dosta slika nacionalnih parkova i ‘poznatijih’ zaštićenih područja, ali zato za ostale nemamo ništa, što se naročito odnosi na spomenike prirode (pojedinačna stabla npr)”. On naglašava da je cilj ovog takmičenja dvostruk: obogatiti galeriju postojećih fotografija i uvećati je fotografijama dobara koje ne postoje.

Iz kancelarije Vikimedije Srbije se osvrću na, sada već tradicionalno uspešno, takmičenje Viki voli spomenike.

  • Veza između ova dva takmičenja jeste u tome što oba imaju izuzetan značaj za multimedijalnu ostavu fotografija srpskih kulturnih i prirodnih dobara. Na ovaj način omogućena je globalna vidljivost Srbije kroz fotografije objavljene pod slobodnom licencom i sa mogućnošću daljeg korišćenja. U prilog veličini i značaju ovih projekata govori i broj zemalja koji se uključuje u takmičenja, kao i broj prikupljenih fajlova – govori Mile Kiš, izvršni direktor Vikimedije Srbije.

Informacije o foto-konkursu, uključujući spiskove prirodnih dobara, možete pronaći na sajtu wle.wikimedia.rs

Izvor: Vikimedija Srbije: rs.wikimedia.org

You may also like...