Prva automotizovana protivgradna stanica u Srbiji

U Srbiji će do početka protivgradne sezone biti postavljeno oko 30 automatskih protivgradnih stanica, rekao je danas u selu Vinča kod Topole ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, koji je predao na upotrebu prvu automatsku protivgradnu stanicu u Srbiji koja će štiti taj deo Šumadije.

U okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji, koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, a zahvaljujući donaciji kompanije Generali Osiguranje Srbija, vrednoj 2,4 miliona dinara na teritoriji opštine Topola montirana je prva automatizovana protivgradna stanica u Evropi.
  • U selima je sve manje stanovništva i nema ko da deluje na protivgradnim stanicama jer su svi stariji od 50 godina i Srbija mora da se okrene automatskoj protivgradnoj zaštiti – rekao je Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije. Želimo da posle ovog prvog pilot projekta koji je urađen u Srbiji da još oko 30 automatskih protivgradnih stanica postavimo do početka protivgradne sezone – istakao je Ilić.

Prva automotizovana protivgradna stanica u Srbiji Topola - Gornja Šatornja

Stanica predstavlja napredno tehnološko rešenje i posredstvom prateće telekomunikacione opreme povezana je sa Radarskim centrom Bukulja, gde se nalazi komandni centar za upravljanje.

  • Mi smo krenuli sa najsavremenijom tehnologijom da poboljšamo najslabiju kariku u sistemu, a to su bili lanseri i načini ispaljivanja tih raketa koji se bazirao na ljudskom faktoru – rekao je Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

Ovakav vid upravljanja protivgradnom stanicom obezbedjuje pravovremeno i mnogo preciznije dejstvo u odnosu na ono koje je trenutno zastupljeno u Srbiji, a to je angažovanje protivgradnih strelaca koji na licu mesta nišane i ispaljuju protivgradne rakete.

Ispaljivanje protivgradene rakete

  • Protivgradna zaštita predstavlja veliki problem poljoprivrednicima ovog kraja i ovo savremeno postrojenje za lansiranje protivgradnih raketa značajno će doprineti ovoj zaštiti – rekao je Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola. Drago mi je da je Topola prepoznata pre svega kao lider u Srbiji po proizvodnji voća, pa se nadam da neće više biti velikih šteta zbog gradonosnih oblaka, kao što je to bilo 2013 godine, a ona je iznosila preko 10 miliona evra – ističe Jovanović.

Kao kompanija koja blisko sarađuje sa poljoprivrednicima i čiji je strateški cilj da im pruži podrkšku i najbolje moguće uslove osiguranja, Generali Osiguranje Srbije znaju sa kojim se izazivima i rizicima oni svakodnevno susreću.

  • Upravo zato smo rešili da doprinesemo unapređenju zaštite poljoprivrednih useva od grada. Očekujemo da na ovaj način imamo neuporedivo kvalitetniju protivgradnu zaštitu na branjenom regionu, s obzirom na automatizaciju celokupnog procesa, minimiziranje grešaka i racionalnije trošenje raketa – istakao je Dragan Filipović, generalni direktor kompanije Generali Osiguranje Srbija.

Izgradnja lansera koštala je 60 hiljada evra, a prva automatizovana stanica Srbije štitiće oko 5.000 hektara na kojima se nalaze uglavnom voćnjaci.

 

You may also like...