Školski biološki centar u Botaničkoj bašti

„Školski biološki centar“ naziv je projekta koji se realizuje u okviru programa Riloud kojim će biti proširen postojeći kapacitet Botaničke bašte u Kragujevcu.

Radovi na izgradnji radionice su u završnoj fazi, a namenjena je deci predškolskog i školskog uzrasta. Realizatori posla su Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj u saradnji sa Botaničkom baštom Prirodno matematičkog fakulteta.

U okviru projekta „Školski biološki centar“ u Botaničkoj bašti privode se kraju radovi na izgradnji radionice. Ovo je završetak prve faze u kojoj je izrađeno šest radionica. Osmišljene su kao: kutije osećaja, reciklažne kofe, pica i mini bašte, senzitivna staza i apotekarski vrt.

Sa završetkom izgradnje dve radionice dobija se letnjikovac i bašta boja, a takođe se završava i infrastruktura koja postoji u okviru Školskog biološkog centra u Botaničkoj bašti.

  • Mi ćemo sada dobiti dve učionice, letnjikovac koji će predstavljati neku vrstu složenije letnje učionice i baštu boje gde će u okviru prirodnog okruženja, učenici imati klupe gde će da se drže radionice. Sa ostalim radionicama, mi imamo ono što smo želeli od početka, da ovde bude mesto u kome će vaspitači učiti od nastavnika. Obezbedićemo edukativni materijal u vidu priručnika, omogućićemo im da koriste savete koje mogu da pronađu na sajtu i tehničku pomoć od strane Prirodno matematičkog fakulteta odnosno udruženja Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Osim toga planiramo da obeležavanjem objekata u Botaničkoj bašti damo tekstualnu i zvučnu varijantu – istakao je Milan Gabarić predsednik Udruženja CEOOR-a.

Botanička bašta se bavi očuvanjem biodiverziteta, a ugovorom o saradnji sa Centrom za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, dala je na korišćenje i gazdovanje određene površine.

Sa njima realizuju brojne projekte, a na oko 5 hektara, biće izgrađen tematski deo eksperimentalnog naučnog parka – Školskog biološkog centra.

  • Botanička bašta na površini od 18,6 hektara , ima u svom sastavu tri celine, izložbenu, naučno administrativnu i ekonomsko proizvodnu celinu. U okviru izložbene celine nalazi se nekoliko posebnih odeljaka – kamenjar sa sokolentnim vrstama, lavirint sa reliktnim i endemičnim biljkama, imamo deo koji se bavi problematikom lekovitih biljnih vrsta, dendrarijum i drugo. Ono na šta smo posebno ponosi jeste i to da Botanička bašta na svom prostoru sadrži i Školski biološki centar – rekla je doc. Dr Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte u Kragujevcu.

U planu je i mapiranje značajnih biljnih vrsta u botaničkoj bašti. Ideja je da se kroz brojne radionice vaspitači i nastavnici upoznaju sa mogućnostima koje pružaju Školski biološki centar i Botanička bašta. Cilj je da se mladi ekolozi, za sada deca predškolskog i školskog uzrasta, upoznaju sa prirodom, a kasnije i srednjoškolci.

Izvor: RTV Kragujevac

Autor: Zorica Savić Ranković

You may also like...