Kragujevačka biblioteka poklonila knjige Botaničkoj bašti

U Botaničku baštu Prirodno matematičkog fakulteta Kragujevac nedavno su stigle baštenske biblioteke sa klupama, a nakog toga stigao je i prvi gost, direktor Narodne biblioteke Vuk Karadžić, Mirko Demić, koji je doneo punu kutiju knjiga.

Nakon što je postavljena i druga biblioteka u Botaničkoj bašti Prirodno matematičkog fakulteta Kragujevac, brojni donatori su opremili ovu biblioteku stručnom literaturom.

Najveći broj knjiga poklonio je direktor Narodne biblioteke Vuk Karadžić, Mirko Demić, ali tu su i brojni donatori i profesori sa Prirodno matematičkog fakulteta koji su ovu biblioteku na otvorenom obogatili knjigama.

Specifičnost botaničkih vrtova se ogleda u njihovoj ulozi edukacije studenata biologije i očuvanja životne sredine kroz obrazovne i druge različite programe zaštite retkih i ugroženih biljaka.

Zato je tim iz Botaničke bašte u saradnji sa svojim profesorima sa Prirodno matematičkog fakulteta, sproveo nekoliko pilot projekata, u cilju popularizacije ove bašte.

Tokom leta planirano je da biblioteka na otvorenom iako nije zvanično još uvek otvorena, ipak radi.

Nešto od literature biće postavljeno u baštenskim bibliotekama sa klupama, koje se nalaze u Botaničkoj bašti, kako bi Kragujevčani koji žele mogli u miru i tišini da uživaju u čitanju knjiga.

Zaposleni u Botaničkoj bašti mole sve posetioce da knjige čuvaju i ne iznose iz biblioteke, kako bi se sačuvale i za buduća pokoljenja.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković.

You may also like...