Zelena i održiva energija u javnim objektima u Kragujevcu

Zahvaljujući saradnji sa UNDP-om, Kragujevački vrtić Zeka u Erdogliji trebalo bi uskoro da dobije solarnu elektranu. Od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Grad Kragujevac dobio je 500.000 dinara za izradu energetskih pasoša i elaborata za zatvoreni bazen i sportsku halu Jezero.

Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je Kragujevcu sumu od 20 miliona dinara, a reč je o trećem projektu za koji je Grad dobio novac iz budžetskog Fonda za energetsku efikasnost. Radi se o energetskoj sanaciji osnovne škole Radoje Domanović. Projekat obuhvata zamenu stolarije, postavljanje izolacije, zamenu postojećih fluo svetiljki led sijalicama i ugradnju termostatskih ventila i cirkulacione pumpe sa promenjivim brojem obrtaja na sistemu daljinskog grejanja.

  • Mi već imamo puno rezultata u školama na kojima su već sprovedene mere energetske efikasnosti. Jedna od njih je Osnovna škola ”Stanislav Sremčević” za koju smo sredstva dobili od budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike. Posle dve godine podaci govore da su uštede u električnoj energiji do 50 odsto, a u toplotnoj energiji dakle daljinskom grejanju do 30 odsto. To u novcu na godišnjem nivou znači oko 10 miliona dinara, koje svake godine ostaju u gradskom budžetu i taj novac može da se koristi u druge svrhe – objašnjava ANA RADOJEVIĆ, energetski menadžer.

Zahvaljujući saradnji sa UNDP-om, Kragujevački vrtić Zeka u Erdogliji trebalo bi da dobije solarnu elektranu. Ova elektrana proizvodiće električnu energiju za potrebe vrtića. Očekuje se da će od jeseni Kragujevac imati prvu zelenu i održivu energiju na jednom javnom objektu. Od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Kragujevac je dobio 500.000 dinara za izradu energetskih pasoša i elaborata za zatvoreni bazen i sportsku halu Jezero.

  • Urađeni su energetski pasoši, tako da je određeno u kom energetskom razredu se nalaze ovi objekti, a još važnije je da su predložene mere energetske efikasnosti kako bi se unapredila i smanjila potrošnja energije. Ono što je najvažnije dobili smo i predračun, koliko bi te mere koštale, a to nam puno znači jer ćemo sa tim podacima moći da konkurišemo na narednim konkursima. Najzanimljivije da je za zatvorene bazene predloženo da se urade solarni kolektori, a dobili smo i podatak koliko je za to potrebno sredstava – rekla je  ANA RADOJEVIĆ, energetski menadžer

Inače, Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji ima portal otvorenih podataka, a koji se odnosi na potrošnju energije u javnim objektima. Imajući u vidu da se godišnje za grejanje, vodu i električnu energiju iz gradskog budžeta izdvaja oko 4 miliona evra za 200 zgrada, neophodno je znati koliko se smanjuje ili povećava potrošnja energenata po godinama. U saradnji sa UNDP-om kao nastavak ovog projekta radiće se još jedan, koji će podrazumevati objavljivanje podataka o tome koliko se toplotne energije isporučuje kojoj podstanici daljinskog grejanja u stambenim zgradama. Na taj način će građani imati priliku da uporede koliko njihova zgrada troši energije, u odnosu na druge zgrade istog tipa.

You may also like...