„Zelena oaza“ u Osnovnoj školi „Moma Stanojlović“

Pretvaranje školskih dvorišta u zelene oaze, jedan je od ciljeva projekta koji kragujevačko Udruženje „EDUKOS“ realizuje na području grada, uz podršku lokalne samouprave.

Povodom Svetskog dana klimatskih promena, koji se obeležava danas širom planete, u dvorištu Osnovne škole „Moma Stanojlović“ posađeno je nekoliko sadnica drvenastih biljaka, čime je, na simboličan način, pružen doprinos ublažavanju posledica globalnog zagrevanja.

Sačuvajmo planetu za buduće generacije, poruka je koju su povodom Svetskog dana klimatskih promena, poslali učenici i zaposleni u Osnovnoj školi „Moma Stanojlović“.

Njihov doprinos zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova ogleda se u ozelenjavanju školskog dvorišta, koje je bogatije za nekoliko drvenastih biljaka.

Đaci ove škole svesni su ekoloških problema i ozbiljnosti posledica koje nesavesno ponašanje ljudi ostavlja na životu sredinu. Zato je, kažu, važno da čuvamo planetu.

Sadnja drveća deo je projekta „Zelena oaza i kodovi u našim školama i parkovima“ koji realizuje Udruženje „EDUKOS“, uz podršku grada Kragujevca.

Iako je među projektnim aktivnostima bilo i obeležavanje posađenog drveća bar kodovima, taj deo posla biće odrađen naknadno. Sadnice su poklon srednje Šumarske škole iz Kraljeva, sa kojom „Moma Stanojlović“ planira nastavak saradnje.

Osim u ovom, sadnice će biti zasađene i u dvorišu osnovne škole „Treći kragujevački bataljon“ i „Dragiša Mihailović“. Cilj je, kažu nosioci projekta, podstaći ekološku kulturu učenika i doprineti ublažavanju klimatskih promena.

Izveštava novinarka RTK Bojana Krstić

You may also like...