Energetski efikasne i nezavisne lokalne zajednice

Ovih dana privode se kraju aktivnosti  na projektu “Energetski usevi za energetski nezavisne i efikasne lokalne zajednice” (www.nage.unecopn.org), koji se realizuje u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy -Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju koga u Srbiji sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Projekat je imao za cilj da senzibiliše stručnu javnost i poljoprivrednike o mogućnostima koje pruža gajenje energetskih useva. Sve u funkciji povećanja energetske efikasnosti i nezavisnosti  lokalnih zajednica, ali i ispunjenja obaveza koje Republika Srbija ima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (uključujući i oblast energetike, zaštite životne sredine, klimatskih promena,poljoprivrede i ruralnog razvoja), koji su jedan od ciljeva održivog razvoja UN, “Ugovora o energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope”.

Implementacija većine obaveza odnosi se na lokalne zajednice koje imaju nedovoljne kapacitete i mogućnosti da iste ispune. Pored toga JLS susreću se sa realnim problemom da zbog niskog nivoa energetske efikasnosti i nedovoljnog korišćenja obnovljivih izvora energije značajan deo svojih lokalnih budzeta ( od 8 do 10%) troše na energente, što direktno smanjuje mogućnost izdavajanja za druge namene (socijalna zaštita, obrazovanje , kultura…).

Projekat „“Energetski usevi za energetski nezavisne i efikasne lokalne zajednice“ promovisao je mogućnost diverzifikacije  poljoprivrede kroz stvaranje novih lanaca vrednosti koje bi omogućile stabilno snabdevanje energenata na lokalnom nivou. Ovakav pristup smanjuje nesigurnost u snabdevanju i istovremeno obezbeđuje lokalne prihode u cilju  socio-ekonomskog osnaživanja ruralnog područja i ublažavanja negativnih depopulacionih trendova.

You may also like...